Kontrol Listesi

Güneş Panellerinin Seçiminde Önemli Ana Parametreler

  • Standart Test Koşullarında Belirlenen Güç (Rated Power at STC)

  • Belirlenen Güç Toleransı (%)

  • Hücre Türü

  • Panel Verimliliği

  • Normal Hücre Çalışma Sıcaklığı (Normal Operating Cell Temperature) NOCT

  • En Yüksek Güç Sıcaklık Katsayısı (Maximum Power Temperature Coefficient) (% / °C)

Panel Seçimi

Parametrelerin Ayrıntıları


Standart Test Koşullarında Belirlenen Güç

Bir panelin 25°C'da metre kareye 1000 Watt Güneş Işınımı alırken ürettiği güçtür. Bu değer panelin ilan edilen gücüne eşit olacaktır. Bir başka deyişle, 300 Watt Güneş Panelinin Belirtilen Gücü standart test koşullarında 300 Watt olacaktır. Panelin Watt'ı ne kadar yüksek olursa o kadar fazla elektrik üretecektir.


Belirlenen Güç Toleransı (%)

Bir panelin yüksek perfomansı ile düşük performansı arasındaki aralıktır. Diğer bir deyişle, 300 Watt Belirlenen Gücü olan bir panel +/- %5 Belirlenen Güç Toleransına sahipse ideal koşullarda elde edilebilecek güç 315 Watt ile 285 Watt arasında olacaktır. En fazla güç çıkışı için küçük negatif sayısı veya sadece pozitif sayısı olan paneller seçilmelidir.


Hücre Türü

İki tür Güneş Hücresi bulunmaktadır.

Thin Film Güneş Hücreleri - Amorf Silikon, Cadmium Telluride veya Cadmium Indium Gallium Selenide'den (CIGS) yapılırlar.

Kristal Güneş Hücreleri - Bunlar silikondan yapılırlar. Kristal silikon hücreleri monocrystalline veya multicrystalline hücrelerdir. Monocrystalline hücrelerin verimliliği multicrystalline hücrelere göre daha yüksek olmasına karşın fiyatları da daha yüksektir.

Hücreleri değerlendirirken, çok ciddi bir alan kısıtlaması olmadıkça ve çatınızdan veya çiftliğinizdeki kısıtlı bir alandan mümkün olduğunca fazla enerji üretmek istiyorsanız Multicrystalline Güneş Hücreleri tercih edilebilir. Bunların üreteceği enerji miktarı aynı alan için yaklaşık %25 daha az olmasına karşın maliyetleri Monocrystalline Güneş Hücrelerine göre %40 daha azdır.


Panel Verimliliği (%)

Güneş Panellerinin Güneş Işığı aldıklarında ürettikleri elektrik ile ilgili verimliliktir. Eğer bir panel 1000 Watt/m2 Güneş ışığı altında 200 Watt karşılığı elektrik üretiyorsa o panelin verimliliği %20'dir.

Belirlenen Güçleri aynı olan iki faklı panelden panel verimliliği yüksek olan aynı alanda daha fazla elektrik üretecektir.

Kristal panellerin verimlilik aralığı %16 ile %22 arasındadır. Thin Film panellerin verimlili aralıkları %10 - %15 arasındadır. Eğer alanınız sınırlı ve bu alandan en yüksek enerjiyi üretmek istiyorsanız verimliliği en yüksek paneli seçmeniz gerekir. Bununla beraber, tahmin edilebileceği üzere, yüksek verimli paneller alçak verimli panellere göre daha pahalıdır.


Normal Hücre Çalışma Sıcaklığı (NOCT)

NOCT yüksek ışınımlı alanlarda her bir panelde oluşan sıcaklığı gösterir. NOCT Güneş Panelinin yüksek sıcaklıklarda -25 derece Santigrattan daha yüksek- ki performansı hakkında bir fikir verir. Bu Standart Test Koşullarından, STC, daha gerçekçi bir durum ifade eder. Test edilme koşulları:

  • 0.8 kW/m2 ışınım

  • 20°C ortam ısısı

  • 1 m/s ortalama rüzgâr hızı

NOCT değeri ne kadar düşük olursa zaman içinde panellerin yüksek sıcaklıklarda ne kadar daha verimli olacağı anlamına gelir.


En Yüksek Güç Sıcaklık Katsayısı (% / °C)

Güneş Panelinin sıcaklık katsayısı panellerin gücünün sıcaklıkla birlikte değişimi hakkında bilgi verecektir. Sıcaklık arttıkça panellerin gücü düşecektir (Güneş Panelleri Güneş ışığından elektrik üretirler. Isı onların güç çıkışını azaltır.). Eğer bir panelin en yüksek güç sıcaklık katsayısı -%0.5 ise bu sıcaklığın 25°C üzerinde her bir derece artmasıyla çıkış gücünün %0.5 azalacağı anlamına gelir. Güç çıkışının sıcaklık değişimlerinden mümkün olduğunca etkilenmemesi için En Yüksek Güç Sıcaklık Katsayısının mümkün olduğunca düşük olması gerekir.



Panel İçin Belirtilen Diğer Parametreler

Bu parametrelerin ana parametreler kadar kritik olarak değerlendirilmesi gerekmez fakat aşağıdaki parametrelerin teknik özelliklerinin kontrol edilmesinde yarar vardır.

Açık Devre Voltajı (Open Circuit Voltage) (Voc)

Açık Devre Voltaj, Voc, bir Güneş Hücresindeki olabilecek en yüksek voltaj değeridir ve akımın sıfır olduğu anda ortaya çıkar. Panele bağlanan herhangi bir aletin (sayaç, yük denetleyicisi, v.b.) panel dizilerinin tüm Voc değerini karşılama kapasitesinde olması gerekir. Aksi durumda, paneller ışınım altındayken ve bir yüke bağlı olmadıklarında cihaz hasarları ortaya çıkar.

Kısa Devre Akımı (Short Circuit Current) (Isc)

Kısa Devre Akımı Güneş Hücresinin üzerindeki voltaj sıfır iken (yani Güneş Hücresi kısa devre yapılmışken) Güneş Hücresinden geçen akım miktarıdır. Kısa Devre Akım miktarı kabloların boyutuna, sigortalara ve denetleyicilere karar verirken yararlıdır.

En Yüksek Güç Voltajı (Maximum Power Voltage) (VMP)

Bir Güneş Panelinde en yüksek güç üretildiğinde oluşan gerilim değeridir. Bu değer genellikle Açık Devre Voltaj değerinin %80'i civarındadır.

  • Farklı paneller paralel bağlandıklarında birlikte iyi çalışabilmeleri için VMP değerleri aynı olmalıdır.

  • Yük altındaki panelin çıkış voltajı mümkün olduğunca VMP'ye yakın olmalıdır.

En Yüksek Güç Akımı (Maximum Power Current) (IMP)

Bir Güneş Panelinde en yüksek güç üretildiğinde oluşan akım değeridir. En iyi performansın elde edilebilmesi için, farklı paneller seri bağlandıklarında panellerin IMP değerleri aynı olmalıdır.

Seri Sigorta Değeri (Series Fuse Rating)

Güneş Panelinin hasar görmesini engellemek üzere devrenin açılmasına neden olacak ve sigortanın açılacağı akım değeri.