güneş Panelleri



Güneş Panelleri

Güneş Panelleri ışığı elektriğe dönüştüren aktif cihazlardır. Güneş ışığındaki fotonlardan (photon) elektrik üretebildiklerinden dolayı FotoVoltaik (PhotoVoltaic) olarak ta adlandırılırlar.

Güneş hücrelerinin her biri 1 Volt'tan daha az elektrik üretebilme kapasitesine sahiptir. Bu kullanılabilir bir Voltaj miktarı değildir. Bu yüzden Güneş hücreleri istenilen güç ve voltaj değerlerini sağlayacak Güneş Panelleri oluşturmak üzere birlikte monte edilirler.

Güneş Panellerinin nasıl çalıştıklarına gelince, Güneş Panelinin temel birimi Güneş Hücresidir. Güneş Hücreleri silikondan yapılmıştır ve Güneş ışığındaki fotonları emerler. Enerjinin bu emilimi silikon atomlarındaki elektronların serbest kalmasına neden olur ve elektronlar yakalandığında elektrik oluşur.

Çeşitli teknolojilere dayalı Güneş Panelleri vardır. Ana kategoriler:

MonoCrystalline'e Dayalı - MonoCrystalline Güneş Panelleri yüksek saflıktaki silikondan yapılırlar. Burada her bir Güneş Hücresi tek bir, sürekli silikon parçasından kesilir. Bunlar en verimli aynı zamanda da en pahalı teknolojidir.

Hücre

Panel



PolyCrystalline'e Dayalı - PolyCrystalline (aynı zamanda MultiCrystalline olarak ta adlandırılır) Güneş Panelleri de silikondan yapılır. Fakat bunlar MonoCrystalline teknolojisinin sahip olduğu homojen yapıdan farklı olarak birçok küçük silikon kristalden oluşur.

Hücre

Panel



Thin Film (İnce Film) Teknolojisi - Thin Film Güneş Panelleri genellikle ya amorf silikondan veya Cadmium Telluride'den yapılır. Adından da anlaşılacağı üzere diğer teknolojilere göre çok daha ince seviyede fotovoltaik malzeme kullanırlar. Bu yüzden bunlar göreceli olarak daha ucuzdurlar fakat bunun bedeli olarak ta daha düşük verimliliğe sahip olurlar.